icon-icon-checkmark-whiteFri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
icon-icon-checkmark-whiteSvensk design og kvalitet
icon-icon-checkmark-whiteVurdering på 4,6 og 700 000+ anmeldelser
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Varme klær: Dun vs Syntetisk

23. oktober 2024

Når du forbereder deg på eventyr i kaldt vær, kan det å velge riktig isolasjon i klærne utgjøre hele forskjellen. Det finnes to hovedtyper isolasjon innen varmt yttertøy, dun og syntetisk, og hver av dem har sine unike fordeler. La oss gå inn på detaljene til dun og syntetisk isolasjon og utforske hvordan du holder deg varm under vinterens utflukter.

image

Ulike typer isolasjon

Dun, med sitt uovertrufne varme-og-vekt-forhold, har lenge vært favoritten for de som vil ha god varme i lette klær. Derimot gir syntetisk isolasjon pålitelig ytelse selv under våte forhold, noe som gjør den til et godt valg for eventyrere som er ute i uforutsigbart vær. La oss oppsummere fordelene og ulempene ved hver type for å hjelpe deg med å velge det beste alternativet for aktivitetene dine i kaldt vær.

Dunisolasjon

Dunisolasjon kommer fra de myke fjærene under buken på ender og gjess, og den er fantastisk til å holde deg varm uten å tynge ned plagget. Derfor er den flott når du er ute i tørt, kjølig vær og ikke vil ha på deg tunge klær. Dun fanger opp varm luft veldig godt, og bidrar til å holde deg god og varm.

Derimot er ikke dun særlig egnet i vått vær – det klumper seg sammen og mister evnen til å holde på varm luft. Hvis du er på fuktige steder, er dun kanskje ikke det beste valget med mindre du kombinerer det med en vanntett jakke for å holde på luftigheten og varmen.

image

Fordeler

● Utmerket varme-og-vekt-forhold, noe som gjør den ekstremt lett og varm.

● Komprimerer veldig godt, slik at den er enkel å pakke sammen uten å ta for mye plass.

Ulemper

● Mister sine isolerende egenskaper når det er vått og bruker lang tid på å tørke.

● Krever spesiell pleie ved vask og tørking for å opprettholde sine isolerende egenskaper.

Syntetisk isolasjon

Syntetisk isolasjon er laget av menneskeskapte fibre som etterligner måten man fanger opp varme. Den er også effektiv når den er våt, noe som gjør den ideell for aktiviteter i fuktig eller uforutsigbart vær. Den tørker også raskere og er generelt mer holdbart enn dun fordi den slites mindre med tiden.

Syntetisk isolasjon er også hypoallergen, noe som gjør den til et godt valg for alle som er allergiske mot dun. Den er perfekt for vått klima og aktiviteter der du kan bli utsatt for vann og fuktighet, som når du kjører snowboard eller under fotturer i områder med hyppig regn.

image

Fordeler

● Holder på varmen selv når den er våt, slik at den er egnet for fuktige eller regnfulle forhold.

● Tørker mye raskere enn dun, noe som er gunstig i vått klima.

● Hypoallergen, noe som gjør den til et bedre valg for de som har allergier.

● Lettere å vedlikeholde enn dun.

Ulemper

● Tyngre enn dun, noe som kan være en ulempe under aktiviteter der vekt er en viktig faktor.

● Komprimeres ikke så tett som dun, krever mer pakkeplass.

Hvor varm er den isolerte jakken?

Dun har vanligvis et høyere varme-og-vekt-forhold enn syntetisk isolasjon, noe som gjør den lettere, men likevel varmere i forhold til vekten. For å måle jakkens varme, vurder fyllvekten. For dunjakker, se også på dunspensten, som indikerer hvor luftig dunen er og hvor godt den fanger varmen.

Hva er fyllvekt?

Fyllvekten måler mengden isolasjon som brukes i en jakke og varierer etter type isolasjon. For dun er fyllvekten vanligvis oppgitt i gram og reflekterer den totale mengden dun som brukes. Den vurderes ofte sammen med dunspenst, som måler luften og effektiviteten til dunet. For syntetisk isolasjon er fyllvekten uttrykt i gram per kvadratmeter (g/m2), som angir tettheten til isolasjonen og korrelerer direkte med dens tykkelse og varme.

Hva er dunspenst?

Denne måler luften eller luftigheten til dunet som brukes i jakken, og indikerer kvaliteten. Høy dunspenst betyr at dunet kan fange mer luft i forhold til vekten, og gir bedre isolasjon samtidig som den er lettere. Dunspensten varierer vanligvis fra omtrent 500 til 900 kubikktommer per unse (CUIN). Jakker med høyere dunspenst er vanligvis varmere i forhold til vekten.

Designfunksjoner påvirker også varmen til jakken

Mens typen og mengden isolasjon er nøkkelen for å avgjøre hvor varm en jakke er, er designen også viktig for å holde på varmen. En godt laget jakke har smarte designelementer som bidrar til å holde på varm luft nær kroppen din og redusere varmetapet, som igjen sikrer at du holder deg god og varm selv på kaldere dager.

Ytre materiale: Jakkens ytre materiale er avgjørende for å stenge ute vind og vann, som begge kan redusere varmen drastisk. En jakke med en vind- og vanntett membran kan bidra til å holde deg varm, spesielt under våte og vindfulle forhold.

Glidelåsbeskyttere: Glidelåser kan være kilde til varmetap. Jakker med glidelåsgarasjer og stormklaffer bak og over glidelåser bidrar til å stenge varmen inne og holde kulden ute.

Justerbare funksjoner: Funksjoner som hetter som kan knytes, justerbare mansjetter og snøringer gjør at brukeren kan stramme jakken på kritiske punkter, fange varm luft inne og forhindre trekk.

Passform og plass til lag: Jakken skal tillate lag på lag under uten å være for løs. En jakke som er for stram kan begrense bevegelsen og redusere de isolerende egenskapene til lagene under ved å komprimere dem. Mens en jakke som er for løs kan slippe ut varm luft.

Du vil kanskje også like

Veiledning til lag-på-lag-prinsippet

Les mer arrow icon right white

Ullundertøy versus superundertøy: Hva skal du velge?

Les mer arrow icon right white
×